Стійкі ушкодження органів та складна реабілітація: які наслідки коронавірусу виявляють у пацієнтів

В Україні зростає не лише кількість нових пацієнтів із COVID-19, а й громадян, які потребують реабілітації після коронавірусної хвороби. Водночас, у пацієнтів після коронавірусу діагностують стійкі ушкодження багатьох органів і систем – легені, серце, мозок, нирки, судинна система та інші. Про це у четвер, 25 березня, заявив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, народний депутат від “Слуги народу” Михайло Радуцький на своїй сторінці у Facebook, пишеТСН.

“Регулярно бачу, як люди після хвороби шукають допомоги у соціальних мережах: “Після “ковіду” вже другий раз на лікарняному. Імунітет просів нереально. Відчуваю підвищений рівень втоми, головний біль, безсоння. Що робити?”. Медики називають цей стан – постковідний синдром”, – написав він.

За інформацією Радуцького, співробітники університету у місті Тур (Франція) провели дослідження за участю 150 пацієнтів.

“За два місяці після початку хвороби (коли люди вже формально одужали) у 66% з них виявили наступні симптоми (або один із них): головний біль, задишка, біль у грудях, підвищення температури тіла, розлади травлення”, – розповів нардеп.

Також він зазначив, що потребують реабілітації навіть ті, хто перехворів у легкій формі.

“Люди скаржаться на порушення сну, слабкість, пригнічений стан, головну біль, підвищену пітливість та задишку”, – додав Радуцький.

У лютому МОЗ створив робочу групу з розробки системи реабілітації пацієнтів після COVID-19. До неї увійшла Ольга Голубовська, один з найвідоміших інфекціоністів країни.

“За її словами, у людей, котрі перенесли “ковід”, деякі симптоми хвороби залишаються через місяць або навіть два після гострої фази коронавірусної інфекції. Приблизно 70% пацієнтів після COVID-19 потребують більш чи менш тривалої реабілітації. В Україні люди не звикли звертатись до лікарів з проблемами, які не мають чітко вираженої форми. Ми часто самі шукаємо засоби, як впоратись з головним болем чи задишкою. Як наслідок, можемо прогавити розвиток важкої хвороби, яку спровокували ускладнення від коронавірусу. Тому розроблення комплексної програми реабілітації після “ковіду” має велике державне значення. І починати потрібно з навчання сімейних лікарів”, – резюмував Михайло Радуцький.

Читайте також  "Мобілізовані" з окупованого Донбасу вчинили стрілянину з російськими військовими, - Денісова

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: