На Прикарпатті створять комісію, яка розслідуватиме отруєння бджіл

Відтепер про факти отруєння бджіл засобами захисту рослин пасічники зможуть повідомляти постійним комісіям, які створять за рішенням органів місцевого самоврядування.

Про це Суспільному Карпати розповів начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в області Іван Васьків, пише Фіртка.

“Раніше, коли був факт отруєння, власник пасіки звертався до Держпродспоживслужби. Звідти зверталися до органу місцевого самоврядування. Там ініціювали створення комісії, визначали, хто буде входити до її складу. Тепер процес спростили”, — сказав Іван Васьків.

До складу постійних комісій будуть входити представники органів місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби та правоохоронці. До роботи комісій також зможуть залучати власників пасік та аграріїв, які вирощують сільськогосподарські культури на території, де зафіксується отруєння.

Учасники постійних комісій виїжджатимуть на місця подій, проводитимуть розслідування та відбиратимуть проби для досліджень на пасіках.

Як повідомив Іван Васьків, минулого року в управлінні Держпродспоживслужби в області отримали два звернення про отруєння бджіл. Їх адресували пасічники з Тлумацького і Тисменицького районів. Факти отруєння дослідили, але не довели, що їхньою причиною було використання засобів захисту рослин.

Щоб убезпечити медоносних комах від отруєнь, у Держпродспоживслужбі бджолярам радять оформляти ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку. За наявності такого документа пасічнику завчасно повідомлятимуть про обробіток сільгоспугідь засобами захисту, і він встигне перевезти бджіл. Зараз паспорт на пасіку виготовляють за новим зразком. Він має містити єдиний унікальний номер.

“Там має бути код країни, код області, району, на території яких розміщена пасіка, і порядковий номер, який присвоюється при видачі паспорта. Є також додаток до ветеринарно-санітарного паспорта, який щорічно оновлюється. У ньому – записи про ветеринарно-санітарний стан пасіки, кількість бджолосімей, результати лабораторних досліджень і обробок, які проводяться на пасіці”, — говорить Іван Васьків.

Читайте також  Прикарпатець звів рахунки з життям у лісі

Тим бджолярам, які мають ветеринарно-санітарні паспорти старого зразка, не треба їх обмінювати. Необхідно звернутися до органів місцевого самоврядування для отримання єдиного унікального номера. Відомості про паспорти вноситимуть до загальноукраїнського реєстру, розміщеного на офіційному вебсайті.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.