В Україні збільшили тариф за пологи: що робити, коли все одно довелося платити “у конверті” (відео)

Зараз ця сума становить понад 8 тисяч гривень. Реформа мала на меті скоротити неофіційні платежі в лікарнях і зробити пологи безоплатними для породіль.

Однак випадків, коли батьки платять лікарям у кишеню, все одно вистачає. Що робити, коли за пологи довелося платити – у матеріалі ТСН.

Пологовий – це не приватна перукарня. Держава з наших податків за кожні пологи сплачує 8 тисяч гривень. Це означає, що для українок вони мають бути безоплатними. Але в пологових скаржаться – тариф не виправданий. Грошей не вистачає, щоб пологи були безоплатними. В пологових говорять: якщо фізіологічні пологи ще можуть вкластися у 8,5 тисяч гривень, то кесарський ростин коштує набагато більше і називають сумму у 20 тисяч гривень.

Національна служба здоров’я, що сплачує за послуги, переконує: головні лікарі лукавлять, коли кажуть, що їм не вистачає грошей. Тариф прорахований – 8 тисяч це середня ціна і за фізіологічні пологи, і за кесарів розтин. Цих грошей достатньо, щоб надати усі послуги мамі і дитині та купити медикаменти. Що більше пологів у закладі – то більший прибуток, і це підтверджують звіти за рік реформи.

Від 1 квітня національна служба здоров’я збільшує тариф за пологи до 10 тисяч гривень. Зараз ця сума складає понад 8 тисяч гривень. Реформа мала на меті скоротити неофіційні платежі в лікарнях і зробити пологи безоплатними для породіль. Однак випадків, коли батьки платять лікарям в кишеню, все одно вистачає.

Очільник НСЗУ вважає, що за рік реформа суттєво зменшила ходіння грошей в конвертах у пологових. Вже від 1 квітня Національна служба здоров’я тариф за пологи збільшує до 10 тисяч гривень. Але вже зараз головні лікарі пологових переконують, що і цього замало. Очільник Білоцерківського пологового будинку каже: за рік реформи змогли підвищити зарплатню лише на 4%, і це навряд чи може вплинути на неформальні платежі.

Читайте також  Обов'язкова вакцинація в Україні: МОЗ дав список професій і назвав терміни

У Національній службі здоров’я закликають батьків не платити за пологи у конвертах. Данина традиції віддячити лікарю – по суті це хабар. За пологи вже сплачено з наших податків. А якщо гроші вимагають – не боятися скаржитися у службу. Вона або змушує пологовий повернути гроші, або взагалі може розірвати контракт на фінансування установи.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.