“Пам’ятники Бандері найближчим часом будуть зведені в Донецьку, Луганську та Сімферополі” – київський історик

Відомий київський історик та доктор наук Тарас Чухліб зробив прогноз, що невдовзі пам’ятники провіднику українських націоналістів Степану Бандері з’являться у Сімферополі, Луганську та Донецьку. Також, історик зазначив, що багато мешканців окупованих територій не знають свого коріння.

Відповідний допис Тарас Чухліб зробив на своїй сторінці у фейсбуці, передає “Це моя Україна“.

Так, у своєму дописі він зазначає наступне:

“…На жаль, багато сучасних донеччан, луганчан і кримчан зовсім не знають свого коріння. У наших непросвітлених земляків, зазвичай, історична колективна пам’ять починається десь з Другої Світової війни, або ж в ліпшому разі – від часів т. зв. Жовтневого перевороту чи доби цариці Катерини.
Якщо хто бував на Донбасі чи Криму, то чи не в кожному містечку на центральній площі можна побачити пам’ятник якщо не Леніну, то воїну-визволителю або ж Катьці-повії.
Тому пам’ять тут дуже затлумлена, а місцеві жителі, на жаль, усвідомлюють своє минуле лише з часів існування Радянського Союзу.
Це усе наслідки існування тоталітарного режиму, які не були подолані у часи незалежності України. А робити це потрібно. Хоча б невеличкими «порціями». Як от у місті Маріуполі поставили стелу з написом «Тут знаходився сторожовий пост Кальміуської паланки», а в Дружківці пам’ятний знак козаку Дружку як легендарному засновнику цього міста.
На моє переконання, потрібний єдиний простір нашої історичної пам’яті, у тому числі на сході та півдні нашої держави, бо будемо програвати у всіх сучасних і майбутніх війнах.
Далі він пише наступне:
Візьмемо, наприклад, історичні відомості про Євгена Коновальця, Романа Шухевича чи Степана Бандеру. Російська та «пострадянська» пропаганда чомусь зробила їх представниками лише Західної України та міфічними «посіпаками» окупантів, натомість треба доносити людям, що вони боролись за незалежність України, що передбачало відновлення Української держави в усіх етнографічних межах від часів поразки Української Народної Республіки, а не лише про Західну Україну.
Тобто ці історичні особистості були діячами загальноукраїнського характеру, а тому пам’ятники на їхню честь можуть і повинні встановлюватися не лише на заході, але і сході, півдні та півночі України.
Можу зробити прогноз як історик – через деякий час пам’ятники Степану Бандері як символу героїчної боротьби наших пращурів за українську незалежність з пілсудською Польщею, гітлерівською Німеччиною та сталінською Росією будуть встановлені у відвойованих сучасними українськими воїнами Донецьку, Луганську та Сімферополі”.

Читайте також  Кадиров змусив Бандеру "заговорити": що той "сказав" та де переховується (добірка курйозів)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.