Чи мають право на відпустку вчителі-пенсіонери, у яких 30 червня закінчуються трудові договори

Керівники шкіл повинні спільно з педагогами визначитись щодо подальших намірів продовження роботи у школі, зазначив Володимир Онацький. (Джерело-Портал Всеосвіта).

Комплектацію педагогічних кадрів на наступний навчальний рік заклади загальної середньої освіти зазвичай проводять у березні. Відповідно, одразу постає запитання щодо того, що робити з учителями, яких торік перевели на строкові трудові договори до 30 червня, і чи мають вони право на відпустку, чи їх потрібно просто звільнити?

Відповідями на ці питання поділився освітній експерт Володимир Онацький на своїй сторінці у фейсбуці.

Освітній експерт вирішив розглянути всі варіанти, з дотриманням не лише вимог чинного законодавства, а й елементарної порядності, про яку керівники часто забувають.

Насамперед Онацький наголосив, що він категорично проти звільнення педагогів 30 червня без виплати оздоровчого окладу і лише з компенсацією за відпрацьований рік:

З позиції трудового законодавства, такий варіант може бути допустимим, але з позиції порядності – ні. Адже звільнений у червні педагог не лише втрачає посадовий оклад (6-7 тисяч гривень), який виплачується при наданні щорічної основної відпустки, а й кілька місяців трудового стажу, який потрібен для перерахунку вчительської пенсії. Відповідно, всі розуміють, що звільненого у червні вчителя, ніхто не прийме на роботу до початку нового навчального року.

Як діяти адміністрації навчального закладу, щоб дотриматись законодавства і вчинити гідно з вчителями-пенсіонерами?
Володимир Онацький підкреслив, що спочатку керівники закладів освіти повинні спільно з педагогами визначитись щодо його подальших намірів продовження роботи у школі та зацікавленості закладу освіти у цьому працівникові.

Якщо одна зі сторін не бажає надалі співпрацювати з іншою, то ніхто не примусить до такої співпраці.

За словами освітнього експерта, щоб вчитель-пенсіонер після закінчення навчального року міг спокійно повністю використати законну відпустку й отримати всі належні кошти та не втрачати стаж, варто продовжити трудовий договір до середини серпня. У такому випадку, працівник має написати заяву про зміну умов трудового договору, а керівник може у квітні видати відповідний наказ.

Читайте також  В Україні з'явиться нова відпустка: яке рішення розглянуть в Раді

Тобто педагог пише у заяві: прошу змінити мені умови трудового договору, продовживши його до 27 серпня 2021 року. Своєю чергою керівник ЗЗСО видає кадровий наказ про зміни умов трудового договору, де в наказовій частині, буде зазначено: змінити умови трудового договору, продовживши його до 27 серпня 2021 року.

Онацький зазначив: якщо і школа, і працівник бажають надалі співпрацювати, то можна так само продовжити трудовий договір до 27 серпня 2021 року, а потім до 27 серпня 2024 року:

Більше, ніж на три роки не можна одразу продовжити трудовий договір з учителем-пенсіонером. Можна, наприклад, у квітні 2021 року продовжити трудовий договір до 27 серпня 2022 року, або до 27 серпня 2023 року. Але у квітні 2021 року продовжити трудовий договір до 27 серпня 2024 року ми не можемо.

Отже, скільки б років заклади освіти не збираються співпрацювати з учителем, продовжити трудовий договір з ним необхідно до серпня, аби надати працівникові відпустку повної тривалості. У такий спосіб, вчителям поважного віку буде гарантовано реалізацію права на відпустку.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.