В Чехії планують з травня запровадити “паспорти вакцинації”: що це означає для тих хто перетинає кордон

Запровадження “паспортів вакцинації” може повністю змінити правила перетину чеського кордону. Це стосуватиметься всіх: подорожуючих, робітників, родичів. На разі працюють над єдиним виглядом цього документу, який скоріш за все матиме електронний вигляд.

За словами міністра закордонних справ Томаша Петржичека, Чехія може запустити цей процес впрвадження “паспортів вакцинації” вже у травні.

Про це повідомляють чеські ЗМІ, передає “Це моя Україна”.

“Європейська комісія отримає пропозицію по паспортах вакцинації до 17 березня. Тому використання паспорта вакцинації може справді бути питанням травня. У будь-якому випадку ми хочемо функціональне рішення для подорожей. Ідеально було б, щоб це була спільна загальноєвропейська процедура, тому у нас були однакові правила для всіх “, – сказав міністр закордонних справ Чехії.

“Паспорт Covid повинен працювати в цифровій формі, і ми могли б мати сертифікати тестів на додаток до щеплень. Звичайно, за умови безпечного обміну даними. Це створило б інструмент, який полегшить подорожі в межах ЄС, навіть із родичами або для іноземних ділових зустрічей “, – додав міністр.

Наприклад, Ізраїль вже застосував на практиці еквівалент паспортів вакцин, очолюючи світові таблиці вакцинації.

“У них вже є так звана цифрова система зелених карт, і Греція хоче дозволити вакцинованим ізраїльтянам подорожувати на цій основі. Кіпр так само прихильний до подорожей вакцинованих британців. Нас це також надихнуло”, – зазначив Томаш Петржичек.

Наприкінці лютого всі глави держав-членів Європейського Союзу погодились щодо необхідності отримання цифрового сертифіката про щеплення. На думку канцлера Німеччини Ангели Меркель, це, з одного боку, повинно дозволити безпечно перетинати кордон всередині Союзу і, водночас, дати можливість перетинати кордон з третіх країн до Європи.

За словами Меркель, Єврокомісія може зайняти три місяці, щоб вирішити свою технічну сторону.

Читайте також  Комаровський розповів, як саме потрібно вводити карантин вихідного дня

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.