Навального засудили до 3,5 років колонії: в Росії готуються до протестів

Московський міський суд засудив російського опозиціонера Олексія Навального до 3,5 років тюремного ув’язнення і штрафу у розмірі 500 тисяч рублів (понад 6,5 тисяч доларів).

Рішення було ухвалено 2 лютого. Таким чином, йому замінили умовний строк на реальний. Вирок суду може бути оскаржено. Засідання транслювалося на YouTube-каналі RTVI (щоб подивитися відео, доскрольте сторінку до кінця).

На рішенні наполягала Федеральна служба виконання покарань РФ, її клопотання підтримала прокуратура. Водночас захист Навального вимагав скасувати прохання ФСВП.

Що вирішив суд
Суддя оголосила, що опозиціонера мають відправити в колонію загального режиму. До того, як вирок набуде чинності, він перебуватиме під вартою.

Також суд урахував домашній арешт, під яким перебував політик близько року. Тому він проведе в ув’язненні 2 роки 8 місяців і вийде на свободу до 2023-го.

Захист опозиціонера заявив, що оскаржуватиме рішення суду.

Сам політик раніше виступив із промовою, в якій назвав президента РФ Володимира Путіна “отруйником трусів”. Він також нагадав, що його судили у справі, яку Європейський суд із прав людини визнав сфабрикованою. Пропонуємо послухати його промову в суді:

Реакція на вирок суду
Міжнародна громадськість уже почала висловлювати свою думку щодо судового процесу над опозиційним російським політиком.

Так, міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас засудив рішення суду і назвав його “свавільним”. Глава МЗС закликав негайно звільнити політика.

Держсекретар США Ентоні Блінкен зі свого боку закликав звільнити Навального “негайно і без всяких умов”.

А глава МЗС Великобританії Домінік Рааб зажадав звільнити не тільки Навального, але й усіх затриманих у Росії під час протестів за останні два тижні.

Президент Франції Еммануель Макрон закликав негайно звільнити Навального.

Зі свого боку в МЗС РФ назвали заклики Заходу “втручанням у справи суверенної держави”.

Читайте також  Блискавка вбила шестирічну дитину

Протести в Росії
Під будівлею Московського міського суду ще під час засідання почався мітинг прихильників опозиціонера, яких масово затримували силовики.

Водночас штаб Навального оголосив про старт акції протесту на Манежній площі в Москві. Крім того заявлено акції в інших містах РФ, зокрема – Санкт-Петербурзі.

Силовики РФ зі свого боку стягнули численні сили, щоб протистояти людям.

За що засудили Навального
Політика звинуватили в недотриманні умов випробувального строку за вироком від 2014 року. Йдеться про справу “Ів Роше”.

Так, Слідчий комітет стверджує, що брати Олексій і Олег Навальний обманом нав’язали російському підрозділу “Ів Роше”, а також фірмі “Багатопрофільна процесингова компанія” (МПК) посередника в транспортно-логістичних послугах – свою фірму “Головну передплатну агенцію” (Головпідписка) і таким чином вкрали у “Ів Роше Схід” 26 млн рублів, а у МПК – 3,8 млн рублів.

Потім більшу частину цих коштів вони нібито легалізували, фіктивно знімаючи приміщення під офіс “Головпідписки” на сімейній маленькій “Кобяковській фабриці лозоплетіння” і оплачуючи інші послуги та товари фабрики.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.