В Раді озвучили плани на 2021 рік: “За межею бідності близько 19 млн українців”

Чим займеться Парламент вже найближчим часом?

Боротьба з кнопкодавством, розвиток демократії і удосконалення питання вакцинації – ось кілька з основних напрямків роботи П’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. Про це стало відомо в ході засідання Погоджувальної ради Парламенту, що відбулося в перший день лютого. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Вакцинація і подолання “антирекорду” бідності
Як відзначив Перший заступник Голови Парламенту Руслан Стефанчук, у 2021 році нардепи продовжать роботу над формуванням великого блоку законів, що стосуються прямої демократії.

“Буквально вже цього або, максимум, наступного тижня ми зберемо засідання робочої групи з народовладдя, де буде презентуватися перший проект Закону про місцеві референдуми. Також ми провели перше велике засідання з рекваліфікації Цивільного законодавства – це було зібрання парламентарів, райрад разом з академіками і науковцями. Ми дійшли до тих напрямків, по яких ми плануємо рекваліфікувати не політичні питання, а питання регламентації життя на щодення для громадян України”, – зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

В свою чергу, заступниця Голови ВРУ Олена Кондратюк закцентувала увагу на жалюгідному положенні українського народу і що саме на цій темі парламентарі мають результативно працювати у 2021 році.

“В Україні зростає бідність, а коронакриза лише погіршила становище людей. За даними міжнародних інституцій, у 2020 році рівень бідності в Україні зріс до 50 %, а за межею бідності живе близько 19 мільйонів українців…”, – повідомила в ході засідання Ольга Кондратюк.

Віцеспікер Верховної Ради наголосила також і на важливості удосконалення питань вакцинації та швидкому постачанні якісної вакцини.

Референдуми: перший – про Схід та Крим?
Голова ж Парламенту Дмитро Разумков прокоментував пропозицію першого президента України Леоніда Кравчука щодо тимчасово окупованої території.

Читайте також  "Плани 100% у Путіна готові": Клімкін вважає, що РФ здійснить операцію з "приєднання" Білорусі

“Мова йшла про те, щоб визначити, що це – територія України, і вона є цілісною, неподільною. При всій повазі до Леоніда Макаровича, я не думаю, що треба проводити з цього питання референдум. Я думаю, що всі і так розуміють, що і територія тимчасово окупованого Криму, і частини областей на Сході нашої держави є на 100 % територія України і, рано чи пізно, вона повернеться. Нам є куди витрачати кошти – є інші питання, які можуть бути розглянуті на загальнонаціональному референдумі”, – повідомив в ході брифінгу Дмитро Разумков.

Боротьба з кнопкодавством: камери і нова система голосування
Наслідки скандального голосування за призначення нинішнього міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, що відбулося 1,5 місяці тому, схоже, тільки починаються.

Кілька тижнів тому Генпрокуратура відкрила справу щодо факту можливого кнопкодавства під час обрання міністра. Відповідні зміни настають і у Верховній Раді.

“Ми вже відключили зайві місця народних депутатів, які були нічийними і знаходилися під балконом. Зараз ми працюємо над тим, щоб закріпити картку для голосувань за конкретним місцем. На жаль, ми не можемо визначити, де голосувала картка – це технічно неможливо. Також додатково будуть встановлені ще 4 камери в сесійній залі, вони допоможуть фіксувати явища можливого кнопкодавства. Нам необхідно буде переходити на нову систему “Рада” – ми шукаємо найбільш дешевий варіант”, – підкреслив Голова ВРУ Дмитро Разумков.

Загалом же, графік роботи парламентарів на найближчі 3 місяці виглядатиме так:

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.