23-річному Андрію одному з перших українців пересадили легені: йому потрібна наша підтримка

Молоду хлопцю з Рівненщини Андрію Дацюку зовсім недавно зробили складну операцію. Він став один з перших українців, кому пересадили чужі легені. Зараз хлопцю потрібна наша підтримка.

Майже рік назад хлопцю і його мамі після чергового обстеження стало відомо, що Андрію критично необхідна пересадка легень. Хлопець має складну генетичну хворобу, і зміни, які відбулися в легенях поребували втручання лікарів.

У січні 2020-го Андрій з мамою поїхали в лікарню Мінська, де проводять трансплантації легень, заплатили з власної кишені 7 тисяч доларів за те, що на хлопця завели листок очікування, і почали чекати. Тим часом МОЗ України оплатив виставлений рахунок на 130 тисяч доларів за трансплантацію.

У травні 2020-го, коли у всьому світі був жорсткий карантин через пандемію коронавірусу, Андрій поїхав чекати донора до Мінська, щоб перебувати не більш ніж за три години їзди до лікарні. Кожного місяця мама привозила з Рівного ліки проти муковісцидозу, адже їх треба приймати постійно.

Хто став донором і чиїми легенями тепер дихає Андрій, він так і не взнав. У лікарні сказали лише, що тій людині було до 40 років і що «легені дуже добрі».

Уже через добу хлопець самостійно дихав і міг сам їсти. А через два тижні його виписали додому.

З новими легенями через два тижні після пересадки він нарешті поїхав додому. Але операція – це ще не одужання, перші місяці – найскладніші.

Щоб легені прижилися, Андрію потрібна допомога!
Однак на операції усе не закінчується. Тепер – три місяці ізоляції, аби нічого не підхопити, антибіотики та протигрибкові препарати для дихання.

Держава оплачує лише імуносупресанти (препарати, які застосовуються при трансплантації органів), є кошти на антибіотики. Інші препарати, які поки що не задекларовані в Україні, держава не оплачує, а коштують вони дорого.

Читайте також  В Італії знайшли українку, яка три тижні пролежала у квартирі мepтвою

Потрібно також регулярно проходити платні обстеження легенів. Звертатися до сесії міської чи обласної рад сім’ї ніколи, адже препарати потрібні уже. Аби зібрати кошти, Андрія Дацюка взяла під опіку благодійна організація «Відкриті долоні».

Успішність трансплантації багато в чому залежить саме від післяопераційного періоду, який триває зараз. Родина Андрія за останній рік мала багато витрат у зв’язку з багатомісячним очікуванням трансплантації, тривалим перебуванням в іншій країні, обстеженнями та поїздками.

Зараз їм дуже потрібна наша з вами підтримка на ці перші, найскладніші, місяці.

Кожен, хто хоче допомогти Андрієві Дацюку, може зробити пожертву тут – на платформі dobro.ua Української біржі благодійності або ж хоч помоліться за одужання хлопця.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.