Шахраї дізналися номери українців і лишають їх без грошей: як працюють аферисти

В Україні в мережі продають десятки баз із номерами телефонів потенційних жертв шахраїв. За невелику суму можна дізнатися навіть і ПІБ та адресу.

Шахраї крадуть гроші

Зібрану інформацію використовують, щоб утертися в довіру або ж переконати в можливості отримати величезний грошовий приз.

Телефони українців продають у мережі
“Контакти з базами даних продають у мережі вже дуже давно”, – розповідає заступниця голови міжбанківської асоціації “ЕМА” Олеся Данильченко. Купуючи їх, можна вибирати окремі категорії: номери тільки клієнтів конкретного банку, дані зоомагазину, ті, хто продає товари на OLX, жителі сіл тощо.

Кожен номер обходиться приблизно в 10-20 копійок. Їх закуповують цілими каталогами, а потім усім підряд розсилають схожі повідомлення. Якщо ви розміщували свій контакт у будь-якому оголошенні, в магазині, заповнювали онлайн-форму, ймовірно, ваш номер також є в якійсь із доступних для шахраїв баз.

Продають бази контактів

Як говорить Данильченко, шахраї завжди використовують одні й ті самі методи. Нові схеми трапляються, але не часто. Найчастіше трансформують вже наявні прийоми. До речі, схему обману теж можна купити в інтернеті. На спеціальних сайтах за кілька тисяч гривень можна купити докладну інструкцію, як заробити на обмані і що для цього потрібно.

Зловмисники або створюють відчуття загрози, що насувається (кажуть про спроби злому банківських карт, наприклад), або обіцяють приз, виплати від держави.

Як обманюють українців

Зрештою головне завдання: змусити сплатити комісію, переказ, страховку, придбати товар із величезною націнкою. Або ж зовсім передати доступ до свого банківського рахунку.

“Нещодавно отримав повідомлення, що на моє ім’я нібито якийсь переказ зробили. Я подзвонив, молодий чоловік сказав, що може лист надійти на адресу. Конкурсна комісія випадково вибрала мій номер, і ось тепер зв’яжуться зі мною невдовзі. Ну, я, дурень, усе і розповів”, – каже читач OBOZREVATEL Олексій.

Читайте також  Для жителів чотирьох міст України знизили тарифи на опалення

За кілька годин представники “компанії” подзвонили вже самі. Сказали, що потрібно купити навушники, щоб підтвердити свою участь в акції. Водночас, як каже Олексій, його називали переможцем і постійно повторювали про можливість отримати приз у розмірі 370 тис. грн.

“Я погодився купити ті навушники. Надіслали їх мені на пошту буквально через день. Сплатив, і ось тепер досі чекаю того призу. Онуку хотів віддати навушники. Він питає: діду, а скільки ти віддав за них? Кажу, вони 800 грн усього лише коштували. Виявляється, в інтернеті такі самі можна купити за 150 грн. Просто ошуканці, ніякого призу”, – розповідає Олексій.

Українцям обіцяють "приз"

Як працюють шахраї

Іноді перед відправленням “призу” просять окремо заплатити “страховку” або “мито”. Найчастіше йдеться про незначну суму – від 167 до 500 грн.

Телефонні бази використовують і для обдзвонів від імені служби безпеки

Ще один спосіб роздобути чужі гроші, маючи в розпорядженні базу даних: переконати, що насправді жертві подзвонив співробітник банку.

Крок перший: шахрай телефонує за базою даних, представляючись співробітником служби безпеки. У потенційної жертви запитують, карткою якого банку вона користується. Якщо співрозмовник називає “правильний” банк, далі жертв намагаються переконати, що з її картки намагаються зняти кошти.

На відміну від інших шахрайських схем, коли зловмисник нічого не знає про свого співрозмовника, тут одразу ж до жертви звертаються по імені та по батькові. В окремих випадках шахраї навіть знають, якого числа було відкрито картку.

“Ми заблокували за вашою карткою транзакцію на певну суму. Чи є карта поруч із вами”, – звертаються шахраї.

Крок другий: виманити інформацію або змусити встановити шкідливий додаток. Якщо жертва відповідає, що карта поруч із нею, шахраї пропонують для підтвердження інформації назвати повний номер карти, термін придатності й опісля зачитати СМС, що надішлють на мобільний телефон.

Читайте також  Якими статками володіє головний лікар прикарпатського пологового будинку

“Ми не просимо вас назвати персональні дані, а саме CVV-код, який є на зворотному боці картки. Щоб ідентифікувати вас як клієнта нашого банку, ви повинні назвати її номер”, – говорить шахрай.

Дізнавшись усі дані, зловмисники здійснять переказ із вашої картки, залишивши вас без коштів.

Є ще два варіанти розвитку сценарію: перший – якщо банківської картки немає поруч, але при цьому є банківський додаток. У такому разі по телефону шахрай озвучує інструкції, як дізнатися номер карти, а потім “підтвердити свої дані”. Другий – якщо ви не користуєтеся банківським додатком. У такому випадку шахраї пропонують встановити на телефон спеціальну програму, яка надає їм віддалений доступ до телефону.

Зберегти свій номер від потрапляння в шахрайські бази практично неможливо. Єдиний спосіб захистити себе: бути обережними та ігнорувати будь-які обіцянки або погрози, якщо тому немає істотних доказів.

Якщо ви стали жертвою шахраїв, розкажіть свою історію [email protected].

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.