З 1 січня відмінятися пільговий тариф на перші 100 кіловат струму для населення

Кабінет міністрів скасував пільговий тариф 90 коп. / КВт.год на перші 100 кВт.год для побутових споживачів з 1 січня 2021 р.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 28 грудня, передає РБК-Україна.

“Продовжити вирішимо ПСО до 31 березня 2021 року і встановити фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн / кВт.год”, – повідомив в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко на засіданні уряду.

З 1 січня 2021 року весь обсяг спожитої електроенергії побутові споживачі оплачуватимуть за єдиним тарифом – 1,68 грн / кВт.год. Цей тариф діятиме до 31 березня 2021 року.

В цілому, проєкт в.о. міністра Юрія Вітренка зберігає занижені тарифи на електроенергію для населення. Навіть після підвищення, вони будуть приблизно в 2 рази нижче реальних ринкових цін на електричну енергію.

Нагадаємо, тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з березня 2017 г. Вони складають 90 коп. / КВт.год за перші 100 кВт.год і 1,68 грн / кВт.год за решту обсягу місячного споживання. Це більш ніж в чотири рази менше середнього тарифу в Європі.

За даними Міністерства енергетики, тариф для населення в грудні 2020 року навіть не покриває витрати на доставлення електроенергії від електростанцій до кінцевих споживачів.

Щорічні дотації за заниженими тарифами на електроенергію для населення досягли 65-70 млрд грн.

Ліквідацію перехресного субсидування на ринку електроенергії підтримав Секретаріат Енергетичного товариство і Європейська комісія. Експерти відзначили, що від рішення по тарифам залежить подальша фінансова підтримка України від МВФ.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.