На скільки освітянам підвищать зарплату у 2021 році: деталі від Шкарлета

Міністерство освіти і науки планує у 2021 році продовжити роботу над підвищенням оплати праці для освітян. З 1 січня планують зростання на 20%.

Цьогорічний бюджет освіти у першому читанні був найбільший з 2012 року. Про це очільник Міністерства освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив в інтерв’ю “Українському радіо”.

Якою буде зарплата в освітян
За його словами, у порівнянні з 1 квітня 2020 року, станом на 1 грудня 2021 року, буде в цілому зростання 30%.

МОН підготувало профільний закон щодо підтримки педагогічних і науково-педагогічних працівників у частині хвороби COVID-19. Президент готовий внести першочерговий закон про соціальні гарантії для педагогічних і науково-педагогічних працівників, – зазначив Шкарлет.

Він відзначив, що наразі у МОН розіслали всім центральним органам виконавчої влади гроші, які забезпечують 20% зростання лікарів, які працюють у системі освіти та науки. Також улагоджена співпраця із профспілками щодо збільшення грошей на оплату праці.

“Ми — виконавча влада, і ми не маємо права робити в суспільство закиди якимись необґрунтованими джерелами. Тому ми намагаємось бути чесними”, – зауважив міністр.

Операційна різниця
Як сказав Шкарлет, ті скорочення, які відбулись між першим і другим читанням, залежать винятково не від того, що забрали гроші. А від того, що мінімальну заробітну плату з 1 липня була перенесли на 1 грудня.

Зазначимо! Законодавство України передбачає виділення на освіту 7% від річного ВВП, проте наступного року ця цифра складає 6,6% (а у 2019 році освіта отримала 6,2% від ВВП, у 2020 році — лише 5,7%).
Також він додав: “Тобто це операційна різниця. В освіти майже нічого не забрали. Забрали 500 мільйонів, тобто капітальні видатки. Але я впевнений, що впродовж 2021 року зможемо дещо надолужити ці речі, певним чином перерозподілити бюджет і ми за це будемо боротись”.

Читайте також  Франківським освітянам боргують 16 мільйонів гривень зарплати

Зарплати для вчителів: коротко
Депутатка від “Голосу” Наталія Піпа запевнила, що між першим і другим читанням бюджету на 2021 рік з освітньої субвенції забрали майже 3 мільярди гривень.
За її словами, проєкт бюджету передбачав освітню субвенцію місцевим бюджетам на зарплати освітян у розмірі 102,5 мільярди гривень.
Вона відзначила, що цих грошей недостатньо на виконання 822 постанови, яка передбачає триетапне підвищення посадового окладу. Лише на впровадження першого етапу потрібно мінімум 50 мільярдів гривень.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.