Пенсії в Україні у наступному році підвищуватимуть п’ять разів

В Україні у наступному, 2021, році пенсіонерів чекає неодноразове підвищення виплат. Протягом року пенсії підвищуватимуть п’ять разів, повідомив радник міністра соціальної політики України Микола Шамбір.

Причому перший етап підвищення запланований вже з 1 січня. Він торкнеться пенсіонерів, яким вже виповнилося 65 років. Правда, при цьому є застереження: у таких людей повинен бути стаж не менше 30 років у жінок і не менше 35 у чоловіків.

У них мінімальна пенсія зросте на 400 гривень і становитиме 2400 гривень, пише today.ua.

“Питання в суті цього показника. Це 40% мінімальної заробітної плати”, – акцентував увагу Шамбір.

У липні черговий етап підвищення очікує пенсіонерів, яким вже виповнилося 75 і 80 років. У них пенсії зростуть, відповідно, на 400 і 500 гривень. Хтось може зауважити, що таке підвищення виглядає нелогічним через те, що з 1 січня будуть підвищувати пенсії людям від 65 років і старше. Однак логіка тут є. У липні зможуть отримати надбавку до пенсії навіть ті літні люди, у яких немає 30 і 35 років стажу. Там вимоги щодо стажу нижчі.

“Це категорії, які більше всіх треба підтримувати. Не менш важлива індексація пенсій, за нашими розрахунками, вона буде на рівні 11%. Гроші закладені, – стверджує радник міністра.

Правда, раніше індексацію планувалося провести в березні. Однак МВФ відмовив український уряд від цього кроку, розсудивши, що бюджет України може не витримати такого навантаження. Адже саме з бюджету дотується Пенсійний фонд. Тому індексацію пенсій, швидше за все, перенесуть на грудень 2021.

Мінсоцполітики також підготувало законопроект про індексацію пенсій держслужбовцям і незабаром його повинні розглянути в Кабміні, каже Микола Шамбір. Крім того, він додав, що в Україні платників єдиного соціального внеску усе ще більше, ніж пенсіонерів:

Читайте також  Українським пенсіонерам збільшать виплати: коли очікувати

“В Україні зараз 11,2 млн пенсіонерів, і поки різниця з кількістю платників єдиного соціального внеску позитивна”.

Однак, як стверджують і демографи, і в Мінсоцполітики, вже в найближче десятиліття ситуація зміниться. І незабаром може так статися, що в Україні стане більше пенсіонерів, ніж працюючих людей.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.