У середмісті Івано-Франківська невідомі пропонують сфотографуватися із голубами та мавпочкою (ФОТО)

У середмісті Івано-Франківська чоловіки пропонують сфотографуватися із голубами та мавпочкою.

Суспільне Карпати поцікавилося, як діяти, коли вагаєтеся у законності таких пропозицій.

Кореспондентка Суспільного Карпати попросила показати дозвільні документи на використання тварин чи на здійснення підприємницької діяльності.

“Звичайно, документи маємо. Але вони в начальника, він тут буде за два дні. Контактів його я вам дати не можу, прийдете сюди, на стометрівку, і все вам покажемо”, – відповів чоловік.

Речниця патрульної поліції області Христина Мриглід розповіла, що звернень з цього приводу не було.

“Патрульні звернуть увагу. Якщо побачать цих чоловіків, – підійдуть і перевірять. Це компетенція муніципальної варти, тому що він пропонує фото із тваринами і на цьому заробляє гроші. Можна перевірити, чи є у нього документи на підприємницьку діяльність. Також телефонувати на 102 і повідомляти”, – каже Христина Мриглід.

Суспільне Карпати звернулося до представників муніципальної інспекції, проте там сказали, що усі звернення розглядатимуть із понеділка (28-го грудня – ред.)

Нагадаємо, як повідомляла Фіртка на початку 2020 року у центрі Івано-Франківська експлуатували тварин, пропонуючи за гроші сфотографуватися з ними.

Тоді працівниця патрульної поліції, активістка зоозахисного руху Олена Біла розповідала, як діяти перехожим в такій ситуації:

У разі, якщо ви виявили людей, які експлуатують диких тварин/птах/рептилій шляхом здійснення пропозиції перехожим сфотографуватися з такими тваринами, рекомендує вчиняти наступні дії:

1. Викликаємо інспекцію з благоустрою.
2. Викликаємо патруль (для перевірки документів на тварину та встановлення особи. Самостійно йдемо у відділок поліції для написання заяви).
3. Чекаємо на екіпаж. Не афішуємо, що ви викликали служби. Просто почекайте в стороні.

Які правопорушення вчиняють такі особи з дикими тваринами:

Читайте також  Тварин з цирків передадуть до заповідників

1. Відповідно до пункту 8 частини першої статті 16 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» вказано, що на об’єктах благоустрою забороняється: випасати худобу, вигулювати та дресирувати тварин у не відведених для цього місцях. (Стаття 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів» – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”).

2. Слід пам’ятати, що відповідно до підпункту третього розділу I Правил використання тварин у видовищних заходах, затверджених Наказом Міністерства аграрної політики № 643 від 13.10.2010 року, особи, які використовують тварин у видовищних заходах, зобов’язані дотримуватися вимог чинного законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження, а також не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних і юридичних осіб та не створювати загрози безпеці людей, а також тварин, у тому числі через жорстоке поводження з ними. Виходячи з вище зазначеного, особи, які нав’язують «фотопослуги» з мавпами та іншими дикими тваринами створюють загрозу безпеці людей та тварин, оскільки мавпа чи інша дика тварина під час сеансу фотографії може вкусити людину, яка з нею фотографується або іншу особу.

Відповідно до положень статті 1 Закону України «Про ветеринарну медицину» ветеринарні документи – документи дозвільного характеру, до яких належать міжнародний ветеринарний сертифікат, ветеринарне свідоцтво, ветеринарна картка, ветеринарна довідка та ветеринарно-санітарний паспорт на тварину, видані державними ветеринарними інспекторами або уповноваженими чи ліцензованими лікарями ветеринарної медицини, що підтверджують ветеринарно-санітарний стан тварини.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.