Івано-Франківську не вистачає грошей: міська рада звернеться до прем’єра та ВРУ

Сьогодні, 24 грудня, відбулась чергова сесія Івано-Франківської міської ради.

На ній зачитали звернення міської ради щодо фінансових недоотримань бюджету міської територіальної громади 2021 року, інформує Фіртка.

У вівторок, 15 грудня, Верховна Рада України ухвалила Державний бюджет України на 2021 рік, яким і передбачено основні фінансові показники, що є орієнтирами для формування бюджетів кожної громади, зокрема й бюджету Івано-Франківської міської територіальної громади.

На думку міської ради, затверджений Закон України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» є одним із найменш прийнятних для місцевого самоврядування в частині його фінансового забезпечення за всі останні роки.

У прийнятому бюджеті на 2021 рік скасували інститут фінансової участі забудовників в розвиток інфраструктури, так звану пайова участь. Під час перехідного періоду у 2020 році бюджет Івано-Франківська вже втратив 14 мільйонів гривень доходу від пайової участі.

У 2021 втрати бюджету Івано-Франківської міської територіальної громади зростуть у 2,5 раза і становитимуть 35 мільйонів гривень.

Також відчутними для міського бюджету будуть втрати внаслідок пандемії COVID-19. Станом на початок грудня 2020 року бюджет громади вже втратив понад 220 мільйонів гривень. Це надходження з податку на доходи фізичних осіб, адміністративних послуг, місцевих податків і зборів та акцизного податку з реалізації.

“Варто зазначити, що розмір освітньої субвенції не покриватиме й половини видатків цієї галузі, субвенція фактично спрямовується лише на оплату праці педагогічних працівників. Всі інші видатки (оплата праці з нарахуваннями обслуговуючого персоналу, оплата комунальних послуг, фінансування дошкільної та позашкільної освіти) ляжуть на плечі громади, оскільки відсутній формульний розподіл додаткової дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров`я, а Івано-Франківська облдержадміністрації в ручному режимі другий рік поспіль ділить цей ресурс, не виділяючи жодної гривні на установи нашої територіальної громади, яка сьогодні налічує 290 тис жителів”, – йдеться у зверненні.

Читайте також  Адмінсуд зобов’язав Франківську міську владу «розсекретити» проектно-кошторисну документацію на міст у Пасічну

Сума коштів, яка не врахована в освітній субвенції для оплати годин індивідуального навчання дітей, ставки вихователів груп продовженого дня та поділу класів на групи при вивченні окремих предметів – 108,1 млн грн.

Загалом додаткові навантаження на видаткову частину місцевого бюджету у 2021 році становитимуть понад 200 млн грн.

“Зважаючи на вище викладене вимагаємо невідкладно переглянути видаткову частину державного бюджету на 2021 рік в частині бюджетування органів місцевого самоврядування та забезпечити у повному обсязі фінансування делегованих державою повноважень”, – зазначають у міській раді.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.