Де на Прикарпатті незаконно вирубують ялинки (ВІДЕО)

Прикарпатські екоінспектори оштрафували порушників на понад 5 тисяч гривень за незаконну вирубку ялинок.

Їх виявили в Долинському, Верховинському, Коломийському районах та поблизу Болехова. Людей з деревами знаходять неподалік лісів, інформує Фіртка з посиланням Суспільне.

На стихійних ринках в Івано-Франківську не виявили жодної незаконно зрубаної ялинки. Про це повідомив в.о. начальника Управління державного екологічного нагляду контролю Держекоінспекції Карпатського округу Андрій Небилович.

Найменшу – 30-сантиметрову ялинку на ринку, що на вулиці Шпитальна в Івано-Франківську, можна придбати за 60 гривень. Ціна метрової стартує від трьохсот. Двометрова вартує близько тисячі гривень.

Прикарпатець Юрій Квітчук продає ялинки понад п’ять років, привозить плетені власноруч дерева з Косова. Ціни вважає невисокими.

“Виписуємо в лісництві гілки, веземо їх додому і там робимо. Часу займає приблизно 2-2,5 години на ялинку. Ціна стартує від 300 до 700 гривень. Залежить від висоти ялинки і від ручної роботи, як вона зв’язана тощо. Ціни зросли, бо збільшилася вартість виписки документів”, – розповів продавець ялинок Юрій Квітчук.

За його словами, найпопулярнішою серед покупців є метрова ялинка за 300 гривень.

Штучне новорічне дерево на ринку франківці можуть придбати щонайменше за 80 гривень.

Франківка Марія Павликівська ціни на ялинки вважає високими, проте розуміє і продавців. Додому вирішила купити гілки по 20 гривень і самотужки зв’язати дерево.

“Я думаю, що через карантин ціни підвищилися. Для людини дуже важко, адже свято. Але й продавці мусять підняти ціни, бо не мають за що жити. Кожен, як може, так виживає”, – каже жінка.

Олександра Ловчук теж купує гілки, щоб прикрасити балкон. Від живої ялинки відмовилася 15 років тому.

“Я вже десь років 15 не купую живу ялинку. Її можна собі на подвір’я дозволити, бо вона сиплеться. А на балкон, для прикраси вікна, – гілки”, – розповіла Олександра Ловчук.

Читайте також  Камінь зупинився в метрі від дитячого ліжка

В.о. начальника Управління державного екологічного нагляду контролю Державної екологічної інспекції Карпатського округу Андрій Небилович, каже, що на Прикарпатті триває операція ‘Ялинка”. Порушників, які незаконно вирубують дерева, виявляють неподалік лісів. На стихійних ринках не зафіксували жодного випадку.

“Виявлено на цей момент десять порушень. Винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на суму 510 гривень кожен. На цей момент тривають заходи, створено рейдові групи спільно з працівниками Нацполіції та Держлісагентства. Будуть відпрацьовуватися стихійні ринки та інші місця можливих незаконних порубок ялинок”, – каже Андрій Небилович.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.