Педагоги повинні одними з перших отримати вакцину від COVID-19, – ЮНЕСКО

В організації наголосили, що через кардинальні зміни у системі освіти постраждали понад 100 мільйонів вчителів.(Портал Всеосвіта).

Вчителі та технічний персонал шкіл повинні бути першочергово вакциновані від коронавірусу. З таким закликом до світових лідерів звернулися генеральна директорка ЮНЕСКО Одре Азула і виконавча директорка Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Генрієтта Фор, повідомляється на сайті «Новини ООН».

Вони підкреслили, що сьогодні необхідно зробити все, аби якнайшвидше відновити заняття у школах, а для цього у закладах освіти необхідно створити безпечні умови для роботи й навчання.

У зв’язку з пандемією COVID-19 значна кількість країн світу ухвалили рішення зачинити всі заклади освіти. Можливість ходити до школи втратило півтора мільярда дітей, переважна більшість з них перешли на дистанційне навчання. Однак близько третини дітей – 463 мільйони – не можуть вчитися «на відстані», оскільки у них вдома немає комп’ютера або інтернету, або тому, що їм доводиться «боротися» за гаджети – наприклад, у багатодітних сім’ях. До того ж деякі школи так і не змогли організувати онлайн-навчання.

В ЮНЕСКО наголосили, що через кардинальні зміни у системі освіти, спричинені COVID-19, тією чи іншою мірою постраждали не лише діти, але й понад 100 мільйонів вчителів та технічного персоналу шкіл.

Згідно з даними ЮНЕСКО, наразі ще у 27 країнах повністю закриті школи, де в цілому навчається над 300 мільйонів дітей. У ЮНІСЕФ додають, що, станом на 1 грудня 2020 року, до закладу освіти не ходив кожен п’ятий учень.

У ЮНІСЕФ та ЮНЕСКО вважають, що закриття шкіл дуже негативно вплинуло на добробут дітей, адже в багатьох країнах школи – це ще й місце, де діти можуть не лише вчитися, а й обідати та отримати медичну допомогу.

Читайте також  В Івано-Франківську планують випробовувати вакцину проти COVID-19 (ВІДЕО)

Вакцинація вчителів стане важливим кроком на шляху до того, щоб забезпечити безперебійну роботу закладів освіти, налагодити загальний доступ до навчання та зробити все можливе, аби надолужити згаяне у сфері освіти дітей.

Водночас прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на своїй сторінці у фейсбуці повідомив про те, що вже наступного уряд має затвердити Національний план впровадження вакцини проти COVID-19.

Основним завданням плану вакцинування є охоплення щепленням проти коронавірусу 50% населення України. Оскільки вакцина має складні вимоги до зберігання, охопити вакциною всіх одразу неможливо. Саме тому на основі рекомендацій ВООЗ, Попередньої рамкової програми щодо справедливого розподілу вакцини від COVID-19 та інших експертних груп, було виокремлено низку пріоритетних груп, – зазначив Шмигаль.

Серед пріоритетних груп вакцинування такі:

медичні працівники, включаючи осіб, які беруть безпосередню участь у заходах з протидії епідемії COVID-19;

військовослужбовців, які беруть участь в ООС;

вчителі та інші працівники сфери освіти;

працівники соціальної сфери, включаючи соціальних працівників;

особи, які проживають у закладах з надання довгострокового догляду та підтримки, та персонал таких закладів;

працівники критично важливих структур державної безпеки, включаючи ДСНС, Національну поліцію, Нацгвардії, військовослужбовців ЗСУ, МВС;

люди похилого віку (60 років і старше), які перебувають у групах ризику.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.