В португальському ізоляторі жорстоко вбили українця: через скандал головний прикордонник подав у відставку

Голова прикордонної служби Португалії (SEF) Кріштіна Гатоес подала у відставку після скандалу, який спалахнув, коли громадянина України забили до смерті під час затримання в аеропорту Лісабона.

Українець намагався потрапити в країну без дійсної візи, пише Уніан.

Як пише Reuters, 40-річний Ігор Гоменюк помер в березні в ізоляторі SEF. Туди його привели португальські прикордонних після того, як він відмовився сісти на літак і залишити Португалію.

Трьох офіцерів міграційної служби звинуватили в тому, що вони побили Гоменюка кийками після того, як він “розхвилювався” через своє затримання. У вересні прокуратура звинуватила їх у вбивстві. Смерть українця викликала скандал. В понеділок він знову загострився після появи непідтверджених повідомлень про плани SEF встановити “кнопки тривоги” в ізоляторах. Правозахисники вважають, що це не адекватна відповідь на інцидент.

В міністерстві внутрішніх справ Португалії, яка наглядає за роботою SEF, сказали, що відставка Кріштіни Гатоес – це частина плану реструктуризації. Цей план розділить поліцейські й адміністративні функції служби у роботі з іммігрантами й мандрівниками.

“Після з’ясування всіх обставин смерті громадянина України в аеропорту Лісабона, відставка була єдиною можливою дією”, – вважає опозиційний депутат від партії PSD Рікарду Лейте.

У свою чергу, керівник португальської гілки організації Amnesty International Педру Нету зауважив, що злочин проти українця був не єдиним подібним випадком. І багато інших іноземців постраждали після прибуття в Португалію. Тому потрібно більше інвестувати в підготовку офіцерів прикордонної служби.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.