На Прикарпатті науковці почали виготовляти папір з отруйної рослини (ВІДЕО)

На Прикарпатті знайшли корисне застосування отруйній рослині: в одному з вишів виготовляють папір із борщівника. Продукт вже навіть запатентували.

Він виявився дорожчим за звичайний папір, але може допомогти нарешті зупинити наступ небезпечного бур’яну, інформує Фіртка з посиланням на ТСН.

Майбутній економіст Роман Сав’юк ініціював хімічний експеримент – виготовляти папір із сухостою. Ідея прийшла до нього, коли побачив, скільки землі захопив бур’ян.

“Я бачив, як великі поля пустують і їх спалюють. Тому виникла ідея, а чому ж не використовують цю сировину”, – розповів студент Технічного університету нафти й газу Роман Сав’юк.

Зі своєю ідеєю і прийшов до хіміків.

“Робити папір з однорічних рослин вигадали не ми. Це придумали китайці десь дві тисячі років тому”, – каже асистент кафедри хімії Андрій Коцюбинський.

Перш ніж зупинитися на борщівнику Сосновського, експериментатори перебрали з десяток інших бур’янів і навіть солому. Довго не вірили в успіх ідеї, кажуть викладачі. Але потім таки отримали перший готовий аркуш з отруйної рослини.

Борщівник Сосновського – справжнє лихо для України. Його почали сіяти після другої світової як дешевий корм для худоби. Але молоко виходило гірким, тож від ідеї аграрії відмовилися. Утім, неконтрольований бур’ян почав швидко розростатися. Його сік надзвичайно отруйний і спричиняє страшні опіки. Саме тому до рослини не радять торкатися руками.

На три аркуші формату А4 потрібно десять грамів сухого борщівника. Його заливають спеціальним розчином та варять майже годину. Тільки тоді отруйна рослина перестає бути небезпечною і її можна дрібнити. Далі до готової рослини додають макулатуру, і так з’являється папір. Товщина аркуша може бути від тоненького, що аж просвічується, до цупкого картону.

Читайте також  Важкість COVID-19 за аналізом крові, зараження через поверхні та довший імунітет. 7 нових досліджень щодо коронавірусу

Свій винахід науковці вже запатентували. Хоча вони визнають, що папір з борщівника дорожчий за звичайний, але сподіваються, що знайдуть виробників.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.