Легка форма коронавірусу може мати серйозні наслідки: вчені назвали які

До 70% молодих жертв “довготривалого коронавірусу” виявляють пошкодження органів навіть через чотири місяці після одуження. Такі висновки зробили британські вчені після проведеного дослідження.


Про це пише Daily Mail.

Вважається, що понад 60 тисяч британців страждають від тривалих симптомів COVID-19, включаючи втому, задишку та біль.

Перші результати дослідження COVERSCAN проливають світло на вплив вірусу на людей, яких вважають групою низького ризику. Дані показали, що майже 70% добровольців мали пошкодження одного або декількох органів, включаючи серце та легені.

Доктор Амітава Банерджі, один з дослідників з Університетського коледжу Лондона, заявив, що 25% пацієнтів мають ураження двох або більше органів.

Лікарі стверджували, що органи були поранені в результаті запалення від інфекції, а імунна система деяких людей зосередилася на боротьбі з вірусом.

Лікарі порадили людям займатися фізичними вправами та худнути, оскільки виявили, що люди з високим індексом маси тіла мають більший ризик ураження органів.

Одне з дослідженнь базується на 201 пацієнті середнього віку 44 роки. Чотири місяці тому вони отримали позитивний результат тесту на коронавірус. З них 197 осіб сказали, що страждають від втоми, 176 – від болі у м’язах та 166 – головними болями.

Результати показали, що більшість людей, у яких була втома, також мають ураження органів. За даними дослідників, пошкодження серця або легенів пов’язано з задишкою, тоді як порушення функції печінки та підшлункової залози пов’язані із шлунково-кишковими симптомами, які можуть включати біль у шлунку або діарею.

Водночас, можливо, у пацієнтів вже були наявні захворювання. У жовтні вчені опублікували результати меншої групи пацієнтів (160 осіб) через три місяці після їхнього позитивного результату тесту. У 50% з них були ознаки ураження органів. Найпоширеніше – пошкодження серця.

Читайте також  Як заразитися COVID-19 від інфікованого: у ВООЗ сказали, скільки потрібно часу

На запитання про те, наскільки це було серйозно, Мері Сю, яка розробляла та координувала дослідження, сказала,вони виявили помітне пошкодження органів, але відносно м’які. Також вчені не можуть стверджувати, що ураження мають постійний характер.

Дослідження COVERSCAN виявило деякі ранні ознаки факторів ризику. За даними вчених, це високий індекс маси тіла та жир у печінці. Людям з цієї групи порекомендували робити фізичні вправи та обирати здорове харчування.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.