Лікар: Тепер трохи інформації. Правдивої, і від цього страшно. Зіткнулася з великою проблемою

Зіткнулася з великою проблемою.


Дуже складно зробити КТ онкологічному хворому. Щоб простежити динаміку зменшення пухлини після хіміотерапії.

Черги, черги, істерія, знову черги…
«А у мене є матове скло?»
«А у мене скільки відсоток ураження легень?»
«Я вже двічі КТ робив, тепер хочу на контрольне записатися».

Тепер трохи інформації.
Правдивої, і від цього страшної.
Комп’ютерна томографія є цінною діагностичною процедурою і є варіанти, коли без КТ просто не обійтися, наприклад в нейрохірургії, при черепно – мозкових травмах, в дослідженнях серця або в пошуках злоякісних пухлин.
Променеве навантаження при виконанні одного КТ – прирівнюється до п’ятисот рентгенограммам.
Виконане сьогодні КТ може нести відповідальність за виникнення до двох відсотків раку і лейкемії від всіх випадків майбутньому (дані Американської асоціації радіологів).
Як правило, після хворого з ковідом, апарат КТ деякий час недоступний тим, кому це дослідження дійсно потрібно як повітря.

І ще трохи правди….
У всьому світі в протоколах обстеження на COVID-19 обов’язковим є УЗД легенів.
Обов’язково!
Так Так. Саме УЗД легенів. Абсолютно безпечне, недороге і швидке дослідження легеневої тканини, яке дозволяє підтвердити діагноз КОВІД навіть при помилково негативних тестах.
Апарати УЗД є в кожній поліклініці і в кожному стаціонарі. Питання в тому, що у нас немає фахівців, які можуть зробити УЗД легенів.
Чому, вивчаючи світові гайдлайни і орієнтуючись на світовий досвід боротьби з ковідом, ми вводимо всілякі нові схеми обстеження і лікування коронавирусу, а до сих пір не організували семінари і курси з навчання лікарів УЗД дослідження легких?
Причому не за гроші самих лікарів, а за державний рахунок, в рамках програми боротьби з коронавірусом.

Читайте також  "Легко маскується": симптоми "Омікрону" у вакцинованих дуже відрізняються

За один тиждень інтенсивного курсу для лікарів не тільки УЗД, а й інших спеціальностей, перш за все анестезіологів – реаніматологів, можна було б отримати підготовлених діагностів для кожної лікарні та полікілінікі, незважаючи на територіальне розташування.

Особливо, якщо врахувати, що достовірність лабораторних тестів на коронавірус коливається від 60% до 80%. Тобто, з десяти хворих людей – у трьох, як мінімум, діагноз встановлюється невірно.
Тести не завжди доступні тут і зараз. А попередній діагноз по УЗД і ранній початок лікування – максимум двадцять хвилин.

А може доступність і дешевизна дослідження – це не для нас?

І ще… Про тести. З огляду на не дуже високу достовірність тестів, є ще клінічне мислення лікаря і всім відомі і прості у виконанні аналізи, які, споконвіку, дозволяли ставити діагноз без додаткових і витратних методів досліджень.
Аналіз крові з лейкоцитарною формулою, де важлива наявність лимфопенії – зниження кількості лімфоцитів, підвищення С-реактивного білка, підвищення феритину, підвищення D-димеру.
Інтерпретація цих результатів дає достовірність діагнозу коронавирусної інфекції до 86% навіть при помилково негативні тестах.
А якби до цього ще й доступне УЗД легких…..

Але для того, щоб приймати професійні рішення на рівні держави і логічно мислити, узагальнюючи і свій досвід, і світовій, потрібно бути професіоналами….
Або, якщо з професіоналізмом не склалося, то хоча б любити свою країну трохи більше, ніж грошові знаки.

Бережіть себе!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.