МОЗ закупить 28 200 флаконів ліків проти COVID «Ремдесивір»

МОЗ закупить 28 200 флаконів ліків проти COVID «Ремдесивір»

Державне підприємство «Медичні закупівлі України» (МЗУ), що підпорядковується Міністерству охорони здоров’я  (МОЗ), закупить 28 200 флаконів противірусного препарату «Ремдесивір» за ціною 687 грн за флакон. Про це повідомляє «Інтерфакс».

Як повідомили агентству у МЗУ, постачальник має товар на складах і готовий привезти першу партію з 14 000 флаконів найближчим часом. МЗУ планує доставку першої партії як тільки отримає спеціальний дозвіл Міністерства охорони здоров’я, оскільки «Ремдесивір» є незареєстрованим в Україні препаратом.

«За результатами фінальних переговорів вартість була знижена до $24,25 за одиницю (за нинішнім курсом – 687 грн за флакон). Загальна сума договору склала 19,3 млн грн. На зекономлені кошти, а це 26,7 млн грн, ми готові законтрактувати додаткові партії лікарських засобів, як тільки таке доручення надійде від Міністерства охорони здоров’я», – повідомили в МОЗ.

У держпідприємстві повідомили, що загальний бюджет закупівлі становить 46 млн грн. Планувалося, що за ці кошти МОЗ закупить препарат за ціною близько $96 за одиницю або 2 700 гривень за флакон. Планувалося закупити 18 000 флаконів. Разом з тим, МЗУ в ході переговорів вдалося знизити ціну в чотири рази, тому було прийнято рішення про збільшення кількості товару до 28 200 флаконів.

У держпідприємстві уточнили, що закупівля буде проведена в одного з виробників, які отримали дозвіл на виробництво препарату у фармацевтичної компанії Gilead Sciences, котра його розробила.
Потужності Gilead Sciences, Inc не дозволяють виробляти препарат у світових масштабах, вартість одного флакона їхнього виробництва становить $390.

Разом з тим, в держпідприємстві підкреслили, що днями з’явилося дослідження ВООЗ, в якому перевірялися три препарати (один з яких – «Ремдесивір») і згідно з його результатами жоден з них не впливає на смертність та не зменшує потребу в вентиляції легенів. Дане дослідження ще не було рецензоване вченими і не було опубліковане в наукових журналах.

Читайте також  На заході України оголосили карантин

Нагадаємо: «Ремдесивір» – новий противірусний препарат в класі нуклеотидних аналогів. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США 1 травня 2020 у спрощеному порядку видало дозвіл для екстреного використання «ремдесивір» для лікування COVID-19 у США.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: