Кожен третій українець сумує за СРСР – опитування

За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, понад 30% українців шкодують через розпад СРСР, 50% – не шкодують.

Джерело: результати дослідження КМІС проведеного з 24 по 31 травня

Дослівно: “Половина українців (50%) не шкодують про розпад СРСР, але при цьому кожен третій (33,5%) шкодує…

35% респондентів вважають, що перебування України в СРСР принесло їй більше користі; про більшу шкоду говорять 28% респондентів. При цьому, 25,5% респондентів обрали варіант “важко сказати напевно, чого було більше”.

Деталі: Відзначається, що якщо на Заході України переважна більшість населення не шкодують про розпад СРСР (69% проти 15%), то в Центрі України співвідношення – 51% до 32%.

На Півдні, Сході і Донбасі переважають ті, хто шкодує про розпад СРСР: 41,5-49% залежно від регіону проти 35-39% тих, хто не шкодує.

Соціологи повідомляють, що у порівняні з травнем 2013 року, коли КМІС ставив аналогічне запитання (для коректності порівняння з вибірки 2013 року були виключені тимчасово окуповані АР Крим і окремі території Донецької і Луганської областей), з 48% до 35% стало менше тих, хто вбачає в радянському періоді більше користі.

 

Проте тих, хто бачить більше шкоди, стало більше з 18% до 28%, а тих, хто “не може оцінити, чого було більше”, стало менше з 31% до 25,5%.

Зазначається, що у Росії ситуація майже дзеркально протилежна: 65% росіян шкодують про розпад СРСР, не шкодують – 26%.

 

Опитування проводив КМІС з 24 до 31 травня 2020 року методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів серед населення віком від 18 років. Було проведено 2000 інтерв’ю.

Читайте також  Як змінилися ціни на газ (карта регіонів)

До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

Похибка вибірки не перевищує: 2,2% – для показників, близьких до 50%, 2,1% – для показників, близьких до 25%, 1,4% – для показників, близьких до 10%.

Для порівняльного аналізу використали результати опитування російської недержавної дослідницької організації “Левада-Центр”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.