“Відкладення солі” та “вилітаючі диски”: Супрун розповіла правду про біль в спині

Існує чотири типу болю в спині. 90% випадків болю у спині мають механічний характер, зокрема відчуття болю залежить від певного положення чи рухів. Спина може боліти внаслідок недостатньої фізичної активності, зайвої ваги та через шкідливі звички. Чомусь в Україні досі існує величезна кількість міфів та непідтверджених фактів щодо болю у спині.

Уляна Супрун розповіла, що лише в 1-2% випадків біль у спині свідчить про серйозної проблеми зі здоров’ям. Також колишня міністерка порадила найкращі способи боротьби з болем у спині.

Типи болю у спині
1-ий тип. Біль відчувається в попереку, може віддавати в нозі, проте не нижче коліна. Посилюється в сидячому положенні чи при нахилі тулуба вперед. 60-70% болю в попереку саме такого типу. Ймовірно, джерелом такого болю є міжхребцевий диск.

2-ий тип. Відчувається в нижній частині спини, теж з відчуттями болю в нозі нижче коліна. Біль проходить при нахилі вперед, посилюється при прогині в попереку, при тривалому стоянні чи ходьбі. Джерело болю: задні структури хребта – міжхребцеві суглоби.

3-ий тип. Біль домінує сильніше в нозі ніж у попереку. Постійного характеру та посилюється при згинанні в попереку чи в положенні сидячи. Якщо, при цьому у вас відчувається слабкість в ногах і відчуття оніміння, проблеми із сечовипусканням – зверніться до лікаря.

4-ий тип. Біль сильніше відчувається у ногах та може супроводжуватися важкістю, онімінням, слабкістю в ногах. Біль переміжний та виникає переважно при ходьбі. Має властивість проходити при нахилі вперед чи у положенні сидячи. Причиною може бути стеноз хребетного каналу.

Як подолати біль у спині
Найкраще рішення для подолання болю у спині – зміцнення її м’язів.

Читайте також  У Франківську “замінували” готель та аеропорт

Фізичні навантаження, зміцнення м’язів кору, вправи на розтягнення, тренування м’язів спини — ефективні способи тримати спину в порядку.

Зокрема, м’язи спини утримують хребет, саме від стану м’язів залежить стан спини та правильний розподіл навантажень між хребцями.

Наступним кроком після зупинки больового синдрому, буде зміцнення та збільшення рухливості м’язів хребта, а тоді – варто поліпшити загальну фізичну форму.

Однак, будьте обережні та уникайте положень, які можуть додатково навантажувати м’язи спини чи підвищувати тиск у міжхребцевих дисках. Адже такі дії будуть лише посилювати біль у попереку.

Що спричиняє біль у спині
Нестача сну, сидячий малорухливий спосіб життя, куріння — збільшують ризики болю у спині.

До речі, практика МРТ при відчутті дискомфорт у спині, в більшості випадків не є виправданою.

МРТ слід призначати, коли пацієнт має ознаки серйозної патології хребта чи виражений неврологічний дефіцит — такі випадки становлять близько 1-2% від усіх випадків болю в спині.

В інших випадках — це 98-99% людей, що звертаються до лікаря з проблемою болю у спині, МРТ призначати марно.

До того ж, надмірне призначення МРТ небезпечне. Адже необґрунтовані показання до МРТ хребта і невірне трактування отриманих результатів можуть призвести до лікування “результатів МРТ”, а не справжньої проблеми. Як наслідок, призначення непотрібних, дорогих препаратів та процедур, а інколи навіть хірургічного втручання.

Міфи про біль в спині
Не всі грижі в міжхребцевих дисках потрібно оперувати. Доказова медицина свідчить, що більшість гриж дисків поперекового відділу хребта зникають самі по собі. Бо це природний процес в організмі людини

Так само невірні уявлення в українців і щодо дисків у хребті.

Зокрема, диски у хребті не можуть вилетіти чи змістися. І точно не слід та й неможливо вставити їх на місце. Річ у тім, що будова нашого скелету виключає таку можливість. Відтак, діагнозу “вилітаючий диск” не існує.

Читайте також  Не Можна кип'ятити воду двічі - фахівці

Хребці також не можуть зміщуватися. Цього не може статися ані внаслідок невдалих рухів, ані надмірної фізичної активності. Для того, щоб хребець змістився, повинна порушитися цілісність хребта.

А якщо це вже сталося, проблемі не зарадиш візитом до мануального терапевта.

Існує ще один міф — про те, що у хребті відкладаються солі.

На цьому міфі побудована практика “вимивання”, “розбивання” чи “розчинення” солі задля лікування болю у спині. Однак “відкладенням солей” помилково називають видимі на рентгені шиповидні та дзьобовидні вирости на хребцях, що з’являються у багатьох людей з віком.

Якщо ваш лікар пропонує вам скористатись недоказовими методами лікування — серйозно задумайтесь над тим, аби його змінити.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.