Мін’юст пояснив, як працюватиме прискорений шлюб та розлучення

Запровадження можливості для українських молодят одружитися протягом доби з моменту подачі заявки наближує Україну у цьому питанні до «стандартів Лас-Вегасу».

63dbb89-485-brak-razvod

Що стосується розлучення, якщо ж у подружжя немає ні малолітніх дітей, ні спільного майна, ні сумнівів, їм дадуть змогу розлучитися значно швидше без надмірної бюрократії – зокрема, їм більше не треба буде тричі разом приходити в РАГС.

Про це у п’ятницю під час брифінгу заявив міністр юстиції Павло Петренко, розповідаючи про відповідне рішення, прийняте Кабміном у четвер.

Петренко додав, що такий ефект буде досягнутий завдяки запровадженню в одному чи двох містах послуги цілодобового одруження.

«Разом з цією послугою і можливістю протягом 24 годин одружитися фактично ми приходимо до тих стандартів, які є в американському Лас-Вегасі, де ти можеш приїхати і протягом 24 годин цілодобово отримати послугу з реєстрації шлюбу», – сказав він.

Міністр нагадав, що у пілотному проекті, у рамках якого можна буде одружитися протягом доби з моменту подачі заявки, візьмуть участь шість міст: Маріуполь і Сєверодонецьк – для обслуговування переселенців та жителів окупованих територій, а також українських військових з прифронтової зони; Херсон – для обслуговування людей, які проживають у Криму; а також Київ, Львів та Одеса – як туристичні міста.

«Молодята оберуть час і місце проведення реєстрації шлюбу, укладуть відповідний договір з організатором і приходять до себе на весілля. Процедура буде максимально швидкою, свідоцтво про одруження видається одразу і дійсно протягом 24 годин з моменту прийняття такого рішення і до моменту реєстрації шлюбу наші молодята зможуть отримати такий сервіс», – сказав він.

Петренко додав, що тепер не треба буде звертатися до РАГСів з цього питання по декілька разів, а організаторами урочистої частини будуть місцеві органи влади. Також місцева влада отримуватиме оплату за одруження у свій бюджет.

Читайте також  Чи будуть тестувати вчителів на коронавірус перед початком навчального року

Інформація про те, до кого саме слід звертатися молодятам, буде розміщена на сайті Мін’юсту.

Він також нагадав, що подавати документи на шлюб можна через інтернет – ця послуга працює по всій країні, у більшій частині РАГСів.
У свою чергу заступник міністра юстиції Павло Мороз додав, що у молодят також залишиться можливість одружуватися і через 30, і через більше чи менше днів, за їхнім вибором.

Говорячи про розлучення, Петренко розповів, що цей процес частково залишиться консервативним – тим подружжям, які мають малолітніх дітей, спільне майно чи невизначеність у питанні згоди на розлучення, і надалі надаватиметься час подумати над своїм рішенням.
Якщо ж у подружжя немає ні малолітніх дітей, ні спільного майна, ні сумнівів, їм дадуть змогу розлучитися значно швидше без надмірної бюрократії – зокрема, їм більше не треба буде тричі разом приходити в РАГС.

Він уточнив, що ці зміни планують запровадити восени.

Як відомо, у четвер Верховна Рада також затвердила нові внутрішні паспорти, у яких більше не буде штампу про шлюб.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.