“Доведеться повернути усе до копійки”: В українців заберуть монетизовані субсидії. Що потрібно знати

Найближчим часом в систему виплати субсидій можуть внести ряд змін. Перша торкнеться монополії “Ощадбанку” на видачу грошей. За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, міністерство розглядає можливість отримання монетизованої субсидії на рахунку і в інших банках.

 

“Є певна складність з виплатою субсидії тим, хто не є пенсіонером. Відкрити 1,2 мільйона рахунків для цих людей одночасно – досить складно, тому “Ощадбанк” реалізує це за допомогою послуги “Швидка копійка”, коли ви звертаєтеся в банк, і вони вам відразу виплачують готівку”, – зазначив міністр.

За його словами, субсідіанти серед не пенсіонеров за бажанням можуть відкрити рахунок в “Ощадбанку”, щоб отримувати монетизовану субсидію на картку і не ходити щомісяця в відділення.

“Надалі, можливо, будуть варіанти, коли люди зможуть і в інших банках отримувати кошти на субсидію, коли експеримент закінчиться, і ми перейдемо на постійну основу, можливо, ця процедура буде більш досконалою”, – пояснив Рева.

Друга зміна торкнеться тих, хто отримує субсидію, але не платить за комуналку. У разі, якщо субсидіант допускав прострочення в оплаті житлово-комунальних послуг при отриманні монетизуваної субсидії, то на наступний період субсидія буде призначатися в безготівковій формі.

Зараз субсидія не призначається, якщо у домогосподарства є місячне прострочення по ЖКП, а після його погашення субсидію можуть відновити.

“Думаю, ми внесемо зміни, і той, хто допускав прострочення з оплатами, маючи на руках гроші, які їм виплатили, будуть протягом наступного року отримувати субсидію вже в безготівковій формі”, – сказав Андрій Рева.

Міністр додав, що якщо після закінчення цього періоду виплати нормалізуються, субсидіант зможе знову перейти на грошову форму. На думку чиновника, така система дозволить встановити ефективні відносини з субсидіантами.

Читайте також  “Відправили додому, вночі почала задихатися”: на Буковині назріває гучний скандал через смерть від коронавірусу 33-річної жінки

При цьому спірні борги, такі, як донарахування облгазами за минулі періоди, не враховуватимуться при призначенні субсидії.

Також Рева розповів, що міністерство соціальної політики на підставі скарг позбавляє громадян незаконно отриманих субсидій і примушує їх повернути гроші. За його словами, після того, як був відкритий реєстр субсидій, сусіди почали “сигналізувати” про заможних громадян, які отримують допомогу від держави.
“Після того, як ми відкрили реєстр, до нас почали надходити тисячі листів від сусідів, які нам сигналізують”, – розповів міністр.

Рева розповів, що міністерство через систему державних соціальних інспекторів перевіряє скарги.

– І в разі виявлення порушень незаконно отримана субсидія повинна бути повернута, – сказав Рева.

При цьому міністр зазначив, що відповідальність може настати тільки в тому випадку, якщо громадяни самі вказували неправдиві відомості для отримання субсидій, а не в результаті помилки управлінь соцзахисту.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.