Цих 900 000 чоловіків можуть мобілізувати з 1 листопада, мобілізація посилюється покараннями: повістки, штрафи, ЗСУ

Повістки в Україні надсилають зокрема військовозобов’язаним, які мають відстрочку і заброньовані. Українців цікавить, кого мобілізовуватимуть вже з 1 листопада.

Як інформує “РадіоТрек”, адвокат Володимир Кишеня у своєму TikTok розповів, що в такому разі кажуть робити в ТЦК СП.

За його словами, протягом минулого тижня троє його клієнтів, яким допомогли оформити відстрочку, звернулися з таким питанням. Повістки вони отримали на пошту та з’явилися з ними в ТЦК.

“На запитання, навіщо нам шлете повістки, адже у нас оформлена відсрочка, почули, що повістки шлемо не ми, цим займається Генеральний штаб, всі питання туди. Ну і оскільки ви вже прийшли, то давайте ви пройдете військово-лікарську комісію”, — розповів адвокат.

Вони відмовились від проходження ВЛК, на що почули, що тоді чекайте на наступні повістки.

“Підсумовуючи все вищевикладене, у мене є два припущення. Перший варіант — повістки надсилаються тупо всім. Не розбираючись, у кого є право на відстрочку, на бронювання. Надрукували 900 тисяч — 900 тисяч відправили. Хто не з’явився, отримав штраф. І далі, хай ходять по судах, і доводять, що вони нічого не порушували”, — каже адвокат.

Інший варіант, виходячи зі слів працівників ТЦК СП, повістки надсилаються тим військовозобов’язаним, які не приходили на ВЛК понад один рік.

Як інформує “РадіоТрек”, ситуація з військовим обліком в Україні може стати проблемою для багатьох військовозобов’язаних, навіть якщо вони відповідально оновлюють свої дані.

Адвокат Роман Сімутін пояснив, що людина, яка вчасно подбала про актуалізацію своїх військово-облікових даних, все одно може отримати статус “у розшуку”.

Правознавець зазначив, що власник оновлених даних може побачити повідомлення про порушення в мобільному додатку “Резерв+” з текстом:

Читайте також  У МОЗ попередили про ризик інфікування новим штамом коронавірусу на новорічні свята

“Виявлені порушення правил військового обліку. Будь ласка, зверніться у ТЦК за місцем реєстрації або проживання для уточнення даних”.

Навіть якщо особа вже виконала свої обов’язки з оновлення облікових даних, це не гарантує відсутності подібних проблем.

За словами експерта, ТЦК мають доступ до багатьох державних реєстрів, таких як:

податковий реєстр;

демографічний реєстр;

реєстр актів цивільного стану;

реєстр виборців;

електронні бази з питань освіти.

Цей доступ дозволяє ТЦК мати повну інформацію про військовозобов’язаних громадян, включаючи їхні персональні дані. Встановлення мобільного додатку “Резерв+” дає ТЦК можливість надсилати повідомлення, отримувати контактну інформацію про військовозобов’язаних та відслідковувати їхній статус.

Адвокат роз’яснив, що робити людині, яка потрапила у таку ситуацію:

Особиста явка до ТЦК. Людина може прийти до ТЦК для вирішення питання про нібито порушення.

Однак, за словами Сімутіна, це може призвести до негайного направлення на військово-лікарську комісію, після чого є висока ймовірність мобілізації.

Ігнорування виклику. Якщо людина не з’явиться у ТЦК, вона ризикує бути зупиненою у громадських місцях або на блокпостах. Після затримання її можуть примусово доставити до ТЦК через розбіжності у військово-облікових документах та даних, що зберігаються в Єдиному державному реєстрі військовозобов’язаних.

Сімутін наголошує, що навіть якщо особа оновила свої дані своєчасно, це не гарантує, що інформація в системі буде відповідати дійсності, а особу не буде викликано через нібито порушення.

Додаток “Резерв+” став ключовим елементом у комунікації ТЦК з військовозобов’язаними. З його допомогою ТЦК не лише надсилають повідомлення про необхідність звернення до центру, але й отримують інформацію про мобільний номер та електронну адресу користувача.

Під час перевірки документів поліцейськими або працівниками ТЦК у громадських місцях вони можуть бачити останній запис у додатку про наявність порушень. Якщо чоловік не з’явився до ТЦК, це відображається в базі даних як підстава для затримання та примусової доставки до центру.

Читайте також  Оштрафувати можуть, навіть якщо ви вже оновлювали дані: важливе роз’яснення від ТЦК, як уникнути покарання

Сімутін підкреслює, що ця система може виявитися недосконалою, оскільки її функціонування значною мірою залежить від правильності внесення даних та відсутності помилок з боку ТЦК. У результаті людина, яка чесно оновила свої дані, може опинитися у статусі порушника, що створює додаткові ризики і незручності

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.