Під контролем навіть за кордоном: податківці отримають дані про рахунки всіх українців, з’являться нові правила

Голова Комітету Верховної Ради з питань податкової політики Данило Гетманцев повідомив, що Україна готова до жорстких кроків.

В Україні з 30 вересня Державна податкова служба почне автоматичний моніторинг даних про банківські рахунки громадян за кордоном. Для цього не буде потрібен окремий запит, і власникам рахунків не потрібно буде повідомляти про це.

Державна податкова служба отримала звіт, схвалений глобальним форумом ОЕСР, про рівень розвитку системи управління інформаційною безпекою та обміну інформацією для податкових цілей в Україні.

Відтепер Україна стане рівноправним учасником міжнародної системи автоматичного обміну інформацією, яка об’єднує 115 країн, включаючи всі держави-члени ЄС.

Голова Комітету Верховної Ради з питань податкової політики Данило Гетманцев повідомив, що Україна готова до підключення до систем CRS/CbC як з технічної, так і з законодавчої точки зору.

“Це означає, що у ДПС найближчим часом зʼявиться інформація про стан банківських рахунків резидентів України за кордоном, а також ціла низка фінансової інформації про учасників міжнародних груп компаній у розрізі іноземних юрисдикцій щодо сплати податків, обсягів доходів, видів діяльності, чисельності тих, хто працює, та багато іншого”, – зазначав він.

За словами Данила Гетманцева, отримання інформації від партнерів та її систематизований аналіз дозволять підвищити ефективність контролю за декларуванням активів і доходів, що підлягають оподаткуванню, а також посилити боротьбу з ухиленням від сплати податків.

Раніше Державна податкова служба оприлюднила Перелік юрисдикцій, з якими Україна обмінюватиметься інформацією про фінансові рахунки в рамках Багатосторонньої угоди CRS. Перша крайня дата для обміну інформацією для України встановлена на 30 вересня 2024 року і стосується даних про підзвітні рахунки за звітний період з 1 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року.

Читайте також  Підвищення зарплат і пенсій, нові правила в школах: що зміниться в Україні з 1 вересня

Згодом автоматичний обмін інформацією здійснюватиметься щорічно. Звітний період відповідатиме календарному року, що передує року обміну інформацією.

Джерело: SUD.UA.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.