Хабар за ротацію в тил й до чого тут Залужний: гучне розслідування ЗМІ

Злочинна група на чолі з топвійськовим вимагала і отримала від офіцера ЗСУ хабар у розмірі 230 тис. грн за переведення з фронту у тилову частину. За даними слідства, головний фігурант справи був призначений на посаду генералом Валерієм Залужним.

Офіс генпрокурора наклав арешт на майно фігурантів у гучній кримінальній справі про вимагання коштів у військових за сприяння їхньої ротації з “нуля” в тил. Серед вилучений речових доказів виявився документ 2022 року, підписаний тодішнім Головнокомандувачем Збройних Сил України Валерієм Залужним.

Про це пише “Главком”. tsn.ua

У витягу з судового реєстру про арешт майна, визнаного речовими доказами, перелічені вилучені речі підозрюваних, серед яких є мобільні телефони, банківські картки, флешки, записники та різні документи, зокрема контракт про проходження військової служби у ЗСУ на офіцерських посадах, підписаний 20 грудня 2022 року Володимиром Гаманенком та Валерієм Залужним.

Саме Володимир Гаманенко, який обіймав посаду заступника начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ, й підозрюється в організації злочинної групи з метою отримання неправомірної вигоди від військових, які хочуть перевестися подалі від лінії зіткнення.

Як з’ясувало журналістське розслідування, полковник Володимир Гаманенко був організатором злочинної схеми поборів з військових. Для цього він скористався своїми дружніми зв’язками з військовослужбовцями та залучив до участі у протиправних діях двох військових та матір одного з них, з якою був знайомий особисто.

За даними слідства, фігуранти розподілили між собою обов’язки та 18 березня 2024 року одержали від військовослужбовця хабар у розмірі 230 тис. грн. В обмін на гроші військовому пообіцяли “вирішити питання” щодо переведення його з передньої лінії фронту у тилову частину.

Наприкінці квітня ДБР оголосило про підозру у скоєнні кримінального злочину за ч. 3 статті 369-2 Кримінального кодексу (зловживання впливом) всім чотирьом фігурантам. Минулого місяця суд обрав підозрюваним запобіжні заходи. Двох військовослужбовців та Гаманенка, який встиг вийти на пенсію та звільнитися з армії, відправили до слідчого ізолятора з можливістю застави у розмірі від 908,4 тис. грн до 4,5 млн грн. Четверта фігурантка перебуває під нічним домашнім арештом.

Читайте також  Отакої! Все вийшло на зовні.. 3алужний був проти наступу ЗСУ на Курську область, який запропонував Зеленський, а все тому що…

ДБР також наголосила, що вихід Гаманенко під заставу є ризикованим, адже він має кошти та можливості, щоб переховуватися від слідства та навіть безперешкодно виїхати за кордон, як особа, яка досягла граничного призовного віку 60 років.

До того ж слідчі дії наразі тривають, щоб встановити інших співучасників, а також усіх військовослужбовців, у яких фігуранти вимагали гроші.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.