Коли переводять годинники на літній час 2022 року: точна година і дата. Навіщо потрібен перехід на літній і зимовий час

Коли переводять годинники на літній час 2022 року в Україні, чому це потрібно робити і чи скасують перехід? Читайте відповіді на ці запитання в матеріалі.

В Україні годинники переводять два рази на рік: в березні (на літній час) і в жовтні (на зимовий час). Хоча останнім часом все частіше в парламенті звучать розмови про скасування цього переходу в нашій країні услід за Євросоюзом.

На літній час Україна традиційно переходить в останні вихідні березня. 2022 року ця дата припадає на 27 березня. Стрілки годинника потрібно буде перевести на годину вперед о 3 годині ночі.

Згідно з травневим документом Кабінету міністрів України №509 від 1996 року, перехід на літній час називають “скасуванням зимового часу в Україні”. Проте це скасування є тимчасовим, адже восени стрілки годинника знову переводять на годину назад, коли “скасовується літній час”.

Навіщо потрібен перехід на літній і зимовий час?

Необхідність переведення годинників на літній час і зимовий час легко пояснити. Україна — досить велика країна, а тому географічні відстані між західною та східною її частинами немаленькі.

Періодичне переведення годинників є так званим “часовим компромісом”. Адже якщо, наприклад, скасувати перехід восени, в Харкові сонце сходитиме о 03:25 годині, а заходитиме о 19:47. А це призведе до таких результатів:

– майже половина ночі буде занадто світлою, а робоча зміна людей закінчуватиметься після настання темряви;

– протягом року люди втратять від 120 до 200 “світлових” годин;
– у вечірню годину-пік швидкі сутінки призведуть до збільшення кількості неприємностей на дорогах;

– психологи вважають, що зросте кількість випадків депресивних станів, адже деякі гормони, зокрема, серотонін погано виробляються, коли світловий день короткий.

Читайте також  Франківська студентка Діана Бігун пройшла до фіналу «Караоке на майдані» (фото, відео)

Якщо ж скасувати перехід після переведення годинників на літній час, взимку в Ужгороді сонце сходитиме лише о 09:20 ранку, а заходитиме о 17:38. Для школярів, у яких уроки часто розпочинаються від 8-ї години, такий варіант важко назвати хорошим.

Фото ілюстративне, з вільних джерел.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.