Економічний прогноз: які нові витрати чекають на українців в перший день року і у кого гаманці потовщають

Від початку 2022 року в Україні набуває чинності низка законодавчих ініціатив, які торкнуться більшості українських громадян.

У 2022 році на українців чекають зміни в економічному житті. Ціни на деякі продукти можуть підскочити, а ще очікуються зміни у грошових надходженнях громадян.

Про те, які нові витрати чекають кожного українця в перший день наступного року і в кого гаманці потовщають – 26 грудня йшлося в ТСН.Тиждень.

ЗАРПЛАТА І ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ
До 6500 гривень вже доросла міннімальна зарплата по Україні. Сталося це цього місяця. До 2393 гривень депутати підвищили і прожитковий мінімум.

Від 1 січня 2022-го до мінімальної зарплати додасться 14 копійок для тих, кому плятять не за місяць, а погодинно. Тобто мінімальна ціна години роботи в україні тепер буде – 39,26 гривен. Зросте оплата в жовтні. Достаток тих, хто отримає мінімалку помісячно зросте на 200 гривень.

Від липня до 2508 гривень підніметься прожитковий мінімум.

А відчутно добавити до зарплати влада обіцяє медикам. 20 тисяч гривень, кажуть, це буде мінімум для лікаря від 2022-го.

СТИПЕНДІЇ І ПЕНСІЇ
Для студентів профтехосвіти стипендія складатиме 1250. А тим, хто гарно вчаться на “молодшого спеціаліста” чи “професійного молодшого бакалавра” – платитиме держава 1510 гривень.

Від січня урядовці обіцяють перерахувати пенсії для ліквідаторів та постраждалих від чорнобильської катастрофи.

Для них мінімалку мають збільшити до 6000 – людям з інвалідністю першої групи. До 4800 – людям з інвалідністю другої групи. До 3700 – людям з інвалідністю третьої групи. Решті різним категоріям пенсіонерів планують піднімати пенсії у 12 етапів впродовж 2022-го.

АЛІМЕНТИ
У 2022 році доведеться викласти більшу суму з невеличким відтермінуванням до липня.

Читайте також  В Україні ціни на цукор двічі вищі за європейські

Спочатку мінімальні аліменти становитимуть – 1 010,5 гривень на дітей віком до 6 років. 1372 гривні – на дітей віком від 6 до 18 років. А під кінець року аліменти ще зростуть.

КОМУНАЛКА
Фахівці з профільних міністерств і парламенту по-різному бачать ситуацію із підняттям цін на комунальні послуги у 2022-му. Щонайменше заспокоюють – від січня і до кінця опалювального сезону навряд слід очікувати на якісь зміни в платіжках. А воду і газ, нібито, чіпати взагалі не збираються.

Далі прогнози різні. Експерти міркують про підвищення ціни на газ – до 13%. Десь на 10% – на воду. І на 6% – за тепло. Хоча – це все цифри приблизні. Врешті, ціни на компослуги можуть залежати і від регіону країни, і від постачальника.

ФОПи
Використання касових апаратів стане для підприємців обов’язковим вже від 1 січня.

Стосуватиметься це підприємців, що є платниками податку 2-4 груп. Тобто, йдеться про кафе, ресторани, магазини, інтернет-магазини тощо. Єдине полегшнення від податкової, кажуть, це буде можливість використовувати ґаджети – смартфони і планшети – як касові апарати. Це, якщо встановити спеціальний безкоштовний застосунок. Але, якщо ФОПи, які зобов’язані тепер мати касові апарати, це проігнорують – платитимуть штраф. Від 100% і до навіть 150% від вартості проданого товару чи послуги без касового чека.

Водночас Кабмін вирішив поки не мучити касовими апаратами підприємців, що працюють у селах. Йдеться про роздрібну торгівлю. Але якщо торгуєш алкоголем чи цигарками – апарат підмикати таки доведеться. Інакше – штраф.

ПОДАТКИ
Важливі зміни стосуються і податків у 2022-му. Йдеться про квартири чи будинки українців.

Так, під час продажу своєї перухомості – однієї квартири чи однієї хати за один рік – податок платити не треба. Все – як раніше. За ще одну продану нерухомість – потрібно буде заплатити вже 5% від її вартості. Теж – як було досі. Але з Нового року, під час продажу третьої квартири за рік доведеться віддавати державі 18% різницю між сумою, за яку квартиру продали та ціною, за яку нерухомість купили.

Читайте також  Маленьким франківцям презентували українську книгу про сучасного супергероя

Та значно карколомніша формула розрахунків чекає на власників землі. Спеціалісти твердять, що всі, хто й так платив – нововведення не помітять. А от ті, що здавали землю в оренду “по-чорному”, відтепер змушені будуть платити.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.