Зеленський – Росії: щоб припинити нашу ненависть, поверніть Крим

Президент України Володимир Зеленський заявив, що для того, аби Україна змогла повернутися до нормального життя, а її громадяни – знову радісно та щиро усміхнутися, країна-агресорка Росія повинна повернути окупований нею Крим.

Про це гарант сказав у відеозверненні з нагоди 7 річниці найчисленнішого мітингу на підтримку територіальної цілісності країни, який 26 лютого 2014 року пройшов у Сімферополі. На згадку про їхню громадянську позицію та мужність, нагадав він у ролику на YouTube, цю дату оголошено Днем спротиву окупації АР Крим та міста Севастополя.

“Крим був серцем України. Сонячним, добрим, світлим. Сім років тому у нас вирвали серце. Ми ніколи не забудемо, хто це зробив, і ніколи не забудемо, хто дозволив це зробити. Дехто переконував, що вирвав наше серце законно та ввічливо. А тепер, стискаючи його в руках, щиро дивується, чому Україна ображена, чому не хоче мати добрих відносин, чому стільки ненависті, чому Україна не може цього забути й пробачити…” – підкреслив гарант.

Він додав, що пам’ять українців – про те, що Крим залишається окупованим – анексувати нікому не вдасться. Як і про те, що гарантіями безпеки та міжнародним правом “брутально витерли черевики”.

“Що відбувається активна мілітаризація регіону. Що в Криму регулярно порушуються права українців та кримських татар. Переслідується свобода слова, мислення, релігії. Ув’язнюються громадські активісти та журналісти. І наразі Російська Федерація утримує понад сто політичних в’язнів з Криму. Зараз ми нарешті робимо реальні кроки на шляху до вирішення всіх цих питань”, – сказав президент.

За його словами, напередодні Дня Незалежності в Києві відбудеться перше засідання “Кримської платформи” разом із міжнародними партнерами України. Це ініційований міжнародний майданчик для пошуку та подальшого втілення у життя комплексу заходів для деокупації півострова та захисту прав кримчан.

Читайте також  Нардеп від Прикарпаття пояснив наслідки відкликання законопроекту про е-декларування громадських активістів

Крім цього, Зеленський повідомив, що 26 лютого підписав указ про окремі заходи, спрямовані на деокупацію та реінтеграцію півострова. Зокрема, уряду доручено організувати та запустити “Кримську платформу”, а також заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури й захисту прав мешканців анексованого півострова.

“Я щиро вірю, що настане день, коли я зможу скасувати власний указ – просто тому, що він втратить актуальність і Крим повернеться до складу України. Ми збережемо пам’ять про всіх, хто не побоявся 26 лютого 2014 року сказати: “Крим – це Україна”. І зробимо все, аби ця теза більше ніколи й ні в кого не викликала сумніву”, – підсумував Зеленський.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.